Derfor bør du overveje dit næste tøjkøb meget nøje…

“Hurtig mode” har utvivlsomt en kæmpe negativ effekt på vores miljø, klima og natur. Typisk laves der 6-10 kollektioner om året, som er af dårlig kvalitet, og derfor kun holder kort tid. En stor del kommer aldrig ud og “leve”, men bliver destrueret, når det ikke bliver solgt. Det anslås at op mod 30 % af alt produceret tøj, ryger direkte til destruktion). Det som bliver solgt, har oftest haft en meget høj pris for miljøet pga. ressourceforbrug og produktionsform, og bruges typisk ikke ret mange gange før det kasseres og smides ud (i USA kan genbrugsbutikkerne slet ikke kan følge med i forhold til de voldsomme mængder der indleveres, og det vurderes at op imod 90 % af det tøj de får indleveret ryger til forbrænding) – det er fatalt for vores klode.

Flere og flere bliver heldigvis bevidste om dette miljøsvineri og tager stilling. Og nej, jeg er hverken perfekt eller hellig, når jeg kigger i mit klædeskab, har jeg også meget mere tøj, end jeg har behov for, og selv om jeg synes, at jeg kun køber tøj af god kvalitet, er der ikke ret meget af det, som kan bestå en “bæredygtighedsprøve” (det er langt fra nok, at der bruges økologisk bomuld, som mange forsøger at brande sig på) og det skal være slut nu!. Derfor har jeg besluttet at evt. nye køb, skal være meget velovervejede, klassiske, af høj kvalitet og bæredygtigt fremstillet, for at det bliver indkøbt af mig.

En af de gode historier…

I sidste måned var jeg til “seating” hos September Salon. To kvinder uddannet hos førende modehuse i Frankrig og Italien – men med flere års erfaring fra modendustriens masseproduktion. For 4 år siden fik de nok af de mange årlige kollektioner og alt for meget spild, og valgte at gå deres helt egen vej. September salon producere kun 2 kollektioner om året + deres “made to meassure” (skræddersyede produkter efter mål). Tøjet bliver altså kun ordreproduceret, og kan kun bestilles på deres årlige seatings, hvor man bliver inviteret og skal reservere plads for at deltage. Kollektionerne produceres af kvalitets overskudsmaterialer fra førende modehuse fx Celine, Gucci, Chloé og Liberty, som opkøbes før de designer kollektionen. Der produceres kun en begrænset mængde, når der ikke er flere meter på de indkøbte ruller, meldes der udsolgt.

Tøjet er kendetegnet ved at være smart, moderigtigt, klassisk med et tvist og af høj kvalitet og rigtig god pasform. Det holder sæson, efter sæson, og suppleres af nye kollektioner som passer til. Produktionen sker under bæredygtige forhold i Europa af “tøjhåndværkere”, som har forstand på formgivning og kvalitet. Se mere på http://septembersalon.dk.

Jeg håber inderligt, at jeg kan inspirere andre til at tænke mere bæredygtigt, når de fremadrettet skal ud og købe tøj, der findes efterhånden mange muligheder for at købe smart bæredygtigt tøj.

Jeg ved at flere tøjproducenter er igang med at tænke mere bæredygtigt. Jeg har stor viden på området og vil meget gerne hjælpe – kommer gerne forbi helt uforpligtende til en kop kaffe, bare send mig en mail på irene@capung.dk

Lidt baggrundsstof, hvis du er blevet mere nysgerrig:

https://politiken.dk/forbrugogliv/art5885739/12-ting-du-skal-vide-om-tøjproduktion-før-du-køber-næste-T-shirt

http://nordeainvestmagasinet.dk/artikler/baeredygtigt-topmode-modebranchen-er-nodt-til-sidde-ved-samme-bord-na-i-mal

https://videnskab.dk/kultur-samfund/modeindustrien-er-en-kaempe-miljoesynder

https://aniston.dk/september-salon-en-anderledes-baeredygtig-shoppingoplevelse.125869.html

Leave a Reply

Up ↑