Ordentlighed…

Noget at det vi brænder for i vores virksomhed er, at sætte fokus på ordentlighed. Når vi taler om bæredygtighed og social ansvarlighed via vores arbejde med FN’s verdensmål og CSR, bunder det egentlig i noget meget basalt, et ønske om at vi opfører os ordentligt, behandler hinanden med respekt, passer på miljøet, er rummelige, har god etik, og et liv (herunder arbejdsliv) som er velafbalanceret.

Rigtig mange virksomheder har som en selvfølge ordentligheden i fokus i det daglige, men fortæller bare ikke om det. Hvorfor er vi nået til et punkt, hvor mange virksomheder ikke tør/vil fortælle om alt det gode de gør? Tænker de ikke over det, skyldes det janteloven, de mange shit storms på de sociale medier, eller noget helt andet? Hvad er årsagen til, at mange undgår at kommunikere og vise at de er stolte af måden de driver virksomhed på? 

Det vil vi meget gerne være med til at lave om på, så virksomhederne ranker ryggen og stolt fortæller om alt det gode de gør. Hvis det bliver mere almindeligt vil det forhåbentlig ikke kun få en afsmittende virkning på samarbejdspartnere, kunder og øvrige omverden – men også give en afgørende effekt for virksomhedens fremtid. Ordentlighed bliver et stadig stærkere konkurrenceparameter, som både kan give flere kunder og åbne nye døre i form af fx. partnerskaber, som igen kan give nye forretningsmuligheder. 

Det er slet ikke så “farligt” at kommunikere virksomhedens ordentlighed og det den brænder for (det som i marketingverdenen ofte kaldes sit Purpose), det skal bare være ærligt, seriøst, forankret i virksomhedens strategi og gøres på den rigtige måde, hvor autencitet og realitetssans er i højsæde. Jeg søger selv efter de gode historier, når jeg vælger, hvor jeg prioriterer at bruge mine penge både i firmaregi og som privatperson. Jeg savner faktisk mere transparens fx i form af “vi er grønne mærke”/“vi opfører os ordentligt mærke” a la smiley ordningen, så man nemt kan afkode, hvor der aktivt arbejdes med bæredygtighed og CSR, og at det bliver naturligt at kommunikere, så kunderne får mulighed for “stemme”/bakke op via deres køb.

I øjeblikket arbejder vi på en opgave for en mellemstor virksomhed i Aarhus, som gør en helt masse gode tiltag for medarbejderne, samfund og miljø, og det har de i øvrigt altid gjort, men de har ikke helt overblikket over, hvor meget de egentlig gør. 

I forbindelse med opstarten på opgaven stillede vi direktøren to primære spørgsmål:

  • “Arbejder I med CSR eller verdens målene”? – Svaret var: vi synes at opfører os ordentligt, men har ikke som sådan lavet en liste eller tænkt i CSR eller verdensmål.
  • “Hvorfor fortæller I ikke omverdenen om alt det gode I gør”? – Svaret var: vi er nok lidt bekymrede for at få lovet for meget, og vi tror at vores omverden ved, at vi er ordentlige.

Vi bad ledelsen i virksomheden lave en “prale liste” til os, med alt det gode de kunne komme i tanke om at de allerede gør, som vi kunne tage udgangspunkt i og arbejde videre med. Listen blev meget lang… Vi er nu i fuld gang med at strukturere de mange tiltag og inkorporere dem i et kort skriv, som skal bruges i tilbud, web mv. så det bliver mere synligt. 

Næste skridt er at få justeret deres strategi og lave en proces for det videre arbejde herunder målsætning og -opfølgning. Den løbende opfølgning og evt. justering af mål har man typisk ikke ressourcer eller kompetencer til i mindre og mellemstore virksomheder – så her er mulighed for at hyre os ind på timebasis, hvor vi kommer fast en gang om måneden eller en gang i kvartalet alt efter behov, hvor vi laver løbende opfølgning og evt. justering i kommunikation mv.

HUSK det er bedre at være overambitiøs, end at gøre ingenting. Hvis virksomheden kommunikerer åbent om, at et mål evt. ikke er/bliver nået, fortæller årsagen og hvad man har tænkt at gøre fremadrettet – så reagerer omverdenen oftest meget positivt. En justering i kommunikationen vil også fungere som en reminder i markedet om, at denne virksomhed faktisk arbejder seriøst med CSR. Endelig vil denne løbende opfølgning og justering, også munde ud i et færdigt CSR skriv til årsregnskabet. Tendensen er, at det bliver stadig mere væsentligt at signalere arbejdet med bæredygtighed ud i markedet, også selv om det endnu ikke er lovpligtigt for mindre virksomheder – men det bidrager til  et godt image og måske også et forspring ift. konkurrenterne.

Vi glæder os til at hjælpe mange flere virksomheder i gang eller videre – tag endelig fat I os for en uforpligtende dialog.

Leave a Reply

Up ↑