Coronavirus – lidt tanker fra min frivillige hjemmekarantæne

I en bestemt kritisk tid for mennesker, Danmark, alle verdens lande, ja hele vores klode, har jeg gået og funderet lidt…

  • Er det mon tilfældigt, at virussen startede det sted i Kina – Wuhan provinsen, som er et af de allermest forurenende og svinske steder i hele verden?
  • Er det mon tilfældigt, at virussen udvikler sig således, at verden indstiller sin luftfart og sætter noget af den mest forurenende industrier på hold – herunder mange af dem, som er årsag til, at der produceres under meget forurenende forhold i østen?
  • Er det mon tilfældigt, at virussen for mange menneskers vedkommende er årsag til, at familier samles i deres hjem og har masser af tid til hinanden. Og for en tid finder på aktiviteter, som ikke er forbrugende og forurenende, og måske endda er med til at sænke stressniveauet og give masser nærhed?

Er det mon vores alles moder jord, som har igangsat et overlevelses forsvar? Som et resultat af, at vi ikke tager verdens klimaudfordringer og det alt for store press på mennesker i vores del af verden seriøst?

Det er nok noget, vi aldrig får svar på. Jeg ved, at rigtig mange er hårdt ramte, og at det har og får vidtrækkende konsekvenser. Også min lille nystartede virksomhed, som arbejder med at fremme bæredygtighed er ramt, for bæredygtighed er nok noget af det allersidste de små og mellemstore virksomheder, som er min målgruppe, har fokus på lige nu. Hos dem drejer det sig om overlevelse. Men jeg ser dog alligevel lys forude. Jeg håber, at den svære tid vi er igennem, vil gøre, at mange stopper op (frivilligt eller ufrivilligt) og tænker lidt over den verden, vi har skabt med masseforbrug, som ofte er baseret på frås, egoisme og grådighed. Vi vil have alting så billigt som muligt, også selvom det har store omkostninger for både mennesker og miljø. Kunne vi fx. nøjes med færre stykker tøj af høj kvalitet, som til gengæld holder længere? Kunne vi begynde at efterspørge hårde hvidevarer, der holder lige så længe som de produkter, der blev produceret tilbage i 70’erne? Dengang var det helt normalt, at en vaskemaskine blev 15-20 år – selvfølgelig med div. reparationer ind i mellem. Kunne man nøjes med at udskifte sine møbler meget sjældnere i sit liv? Mine bedsteforældre havde mere eller mindre de samme møbler, så længe jeg kan huske tilbage – de var typisk fremstillet i Danmark og af en høj kvalitet, så de kunne holde til lidt af hvert.

Hvad kan vi gøre her og nu?

I mit lille firma har vi besluttet at bruge tiden under coronavirus på at forberede os på, når hjulene for alvor kører igen, og hvordan gør vi så det? Tja, vi planlægger div. tiltag, som ligger stand-by, til det vil være aktuelt at igangsætte dem. Og derudover har vi netop besluttet at støtte op om de danske SMV’ere på bedst mulig vis. Det gør vi ved at tilbyde en gratis screening af, hvilke tiltag der er oplagte at forberede til efter krisen.

Vi tager et skype møde eller telefonmøde, hvor vi forinden:

  • har sat os ind i din virksomhed ud fra web, branche, konkurrenceforhold mv. 
  • hvor vi i forvejen har sendt nogle spørgsmål, du/I skal forberede jer ud fra

Efterfølgende leverer vi u/b en overordnet plan for de tiltag, vi vil foreslå. Vi tager opgaverne efter “først til mølle” princippet og tilbyder det, indtil hjulene for alvor igen sætter i gang. Skriv gerne til os på info@newera.nu, med emnefelt: Gratis screening.

Hvis du /I så efterfølgende vælger at implementere dem, står vi naturligvis klar til at hjælpe jer videre.

Der ses allerede tendenser

Vi har en forventning om, at mange danske forbrugere har fået sig en forskrækkelse over den situation, vi står i pga. virussen. Mange vil derfor give deres forbrugsmønster et servicetjek – som kunne munde ud i mere ansvarligt og bæredygtigt forbrug. Derudover har vi en forventning om, at der vil ske en prioritering af danske produkter. Forbrugerne vil derfor efter krisen givetvis have fokus på at købe danske varer, der er produceret i Danmark og med evt. halvfabrikata produceret i Danmark, hvis dette er muligt. Vi kommer til at dyrke vores stolte traditioner, håndværk, knowhow, landbrug osv. og vil dermed indirekte fremme danske arbejdspladser. Jeg håber og tror på, at forbrugerne vil lære at prioritere færre, men bedre produkter. Dette vil også ses hos forbrugere med lavere indkomst. I sidste ende er det jo med til at fremme den danske økonomi og dermed til det fælles bedste.

Allerede nu florerer der opfordringer som denne på fx Facebook:

“Når coronavirus er overstået, så gør en god gerning resten af 2020. Hold din ferie i Danmark, spis på restauranter i Danmark, overnat på hoteller og BB i Danmark. Hold ferie i de danske sommerhuse. Køb danske varer. Støt de firmaer, der har haft det svært, på grund af manglende omsætning. Det vil jeg gøre.”  Bjarne Harding Madsen

Ved disse ændrede adfærdsmønstre støtter forbrugerne de danske virksomheder, og indirekte deres egne arbejdspladser og hele det danske samfund. Sammen er vi stærke og kan gøre en stor forskel.

One thought on “Coronavirus – lidt tanker fra min frivillige hjemmekarantæne

Add yours

Leave a Reply

Up ↑