Det vidste du måske ikke om økologisk bomuld?

I vores arbejde inden for tekstilindustrien støder vi ofte på hårde fakta om dens ødelæggende indvirkning på miljøet. Der hersker ingen tvivl om, at tekstilindustrien, særligt den del som producerer fast fashion, sætter et negativt aftryk på miljøet. Dog er ikke alle informationer sande, og det har vi sat os for at delagtiggøre jer i. Efterhånden som vi møder de påståede fakta, som ikke er sande, vil vi skrive lidt om det her på siden. Vi snubler nemlig også, og har til tider svært ved at finde klare indikationer for falsk og sandt, derfor er det ikke underligt, at forbrugerne giver udtryk for, at de mangler viden for at foretage de “rigtige valg” når de køber varer.

Der vil derfor løbende komme nyt fra os – ligt pt. har vi fire små artikler i støbeskeen, hvoraf “Økologisk kontra konventionelt bomuld” er den første i serien. Du kan læse den nedenfor. De næste tre bliver med inspiration fra rapporten Cotton: a casestudy in misinfomation om emnerne du kan se til venstre, som er taget fra rapporten.

Økologisk bomuld er på mange måder en mere bæredygtig råvare end almindelig bomuld.

Udvalget af tøj i økologisk dyrket bomuld stiger, hvilket er glædeligt, hvis man går op i at passe på miljøet. Dyrkningen af konventionelt bomuld kræver store mængder vand og sprøjtemidler, som vi skåner miljøet for ved den økologisk dyrkede bomuld.

Økologisk bomuld kontra konventionelt bomuld i tal:

Konventionel bomuld:

  • Til dyrkningen af ikke økologisk bomuld, benyttes der cirka 20.000 liter pr. kg. bomuld og en udledning af 40 kg. CO2 pr. kg. bomuld. 

Økologisk bomuld:

  • Ved dyrkningen af økologisk bomuld reduceres vandforbruget med 90-91%. Det svarer til,at der bliver benyttet mellem 1.800-2.000 liter vand pr. kg. økologisk bomuld, dvs. under 10% forbruget ved ikke økologisk bomuld.
  • Derudover er der en reduktion i CO2 udledningen på 40%, hvilket svarer til en besparelse på ca. 24 kg. CO2 pr. kg. økologisk bomuld.
  • Endelig er der også en besparelse på cirka 60% i energiforbruget ved dyrkningen af økologisk bomuld i forhold til konventionelt dyrket bomuld.

Du kan læse meget mere om ovennævnte fakta i rapporten Cotton: a casestudy in misinfomation og yderligere information Green cotton group og Danmarks naturfredningsforening

Leave a Reply

Up ↑